måndag 26 maj 2008

En riktigt rolig bokEn av de svåraste frågor man kan få som bibliotekarie är,
-Kan du ge mig ett tips på en riktigt rolig bok.
Humor är ju som bekant högst personlig, jag tipsade tidigare på bloggen om den roligaste bok jag någonsin läst allt. Men flera av bibliotekets besökare som jag lovordat boken för har kommit tillbaka besvikna och sagt att de inte alls tyckte att den var så bra.

Humor är med andra ord inte så lätt, den fega utvägen för bibliotekarien är att släpa med sig frågeställaren till hyllan där Arto Pasilinnas böcker står. De ses ju allmänt som väldigt roliga, men i ärlighetens namn måste jag säga att så roliga är det väl inte.
Nu har jag ju i alla fall läst något som jag tycker kvalar in som en riktigt rolig bok, nämligen Vladimir Kaminers bok Militärmusik. Det är en absurd roman med delvis självbiografiskt innehåll som berättar om den unge Vladimirs liv under sovjetstatens sista decennium. Vladimir vantrivs i den konformistiska ryska samhället, men istället för att öppet opponera sig så försöker han leva ett något slags avslappnat bohemliv vilket inte är det lättaste, han agerar manager åt rockartister på en olaglig turné runt om i Sovjetunionen, Han transporterar boskap till Kazakstan, han bor i en hemlig hippieby i lettland, går på teaterhögskola och arbetar på märkliga teatrar där vodkan flödar. Hela tiden lurar repressionen i form av kgb-agenter runt om hörnet. Det är en regelrätt modern picareskroman där huvudpersonen och hans vänner försöker leva ett slags slackerliv i en diktatur. Driften med det sovjetiska samhället är hård och otroligt roliga situationer och scenarier utspelas. Jag skrattade högt flera gånger när jag läste boken, på tunnelbanan, i vardagsrumssoffan och vid frukostbordet.
Finns boken inne på biblioteket?

Inga kommentarer: