onsdag 11 november 2009

Fler märkliga bibliotekarier i barnlitteraturen

Vad är det för föreställningar om bibliotek och bibliotekarier barnstackarna matas med nu för tiden? Har barnboksförfattarna någonsin besökt en barnavdelningen över huvud taget? Får det vara på detta viset? Här fortsätter serien Märkliga bibliotekarier i barnlitteraturen.

När Martin och Lukas i Legenden om potatishäxan av Eoin Colfer blir beordrade av sina föräldrar att tillbringa lovet på biblioteket blir de skräckslagna och bönfaller "Tvinga oss inte att gå till biblioteket, det är alltför farligt." Varför då kan man undra? Jo där härskar Fru Persson, allmänt kallad för Potatishäxan. Om barnen inte är tysta tar hon fram sin puffra laddad med potatis och börjar skjuta på dem. Detta försöker föräldrarna skoja bort, men faktum är att den första de möter på biblioteket så är det just Potatishäxan. Hon kommer glidande fram på sina ulltofflor och förmanar barnen att bokstavligen hålla sig på mattan på barnavdelningen. Om man tar en tur utanför mattan ligger man verkligen illa till. Då har man häxan där på sekunden och hon är inte nådig att tas med. Hon både kastar stämplar efter barnen och visar upp Shhh!-skyltar.

Tack och lov blir det Happy end. Pojkarnas inställning till böcker och potatishäxan, som visar sig heta Angela, ändras långsamt. Och vi har fått några skratt på vägen. Men vi inom kåren ska inte känna oss så säkra. Snart kommer nog en ny barnbok och drar ner oss igen. Så håll ögonen öppna!

Inga kommentarer: