torsdag 17 december 2009

Glad torsdag

För er som har lite tid över för ytterligare mys i helgerna och vill koppla bort den stress som julen är för många, vill jag tala intensivt väl om högläsningens förtjusande verkan på mysfaktorn. Hoppa över Kalles julafton som barnen ändå inte är intresserade av nuförtiden och umgås på ett nytt sätt. Även vuxna barn har stor glädje av lyssnandets hänförelse och berättaren får för en stund all uppmärksamhet och kan med lite inlevelse göra stunden oförglömlig.
Varför inte inleda med en härligt kuslig liten berättelse av den store skräckmästaren Edgar Allan Poe. Korta, bitande, rysliga små berättelser som får huden att knottra sig. Avnjutes bäst efter mörkrets inbrott. Rekommenderas från ca 10 år.
Eller en saga för såväl barn som vuxna. Det finns många härliga samlingsböcker med sagor som är helt underbara. Sagosamlingar av olika ursprung eller samlingsvolymer av en och samma författare.
T ex en klassisk sagoberättare som Hans Christian Andersen. Av hans sagor har jag många underbara minnen från barndomen. Elddonet var en favorit, Snödrottningen och Näktergalen andra ur hans gedigna skattkista av sagor. Många av hans berättelser är väldigt gripande men oerhört vackra i sin sorg. För de minsta kanske berättaren får skarva lite.
En betydligt mer barnvänlig figur som även älskas av många vuxna är Nalle Puh, skriven av A A Milne.
Underbara små berättelser om Puh’s och hans vänners vardag som allt som oftast blir lite mer strapatsrik än de tänkt sig från början. Det går inte att undvika att bli hänförd av den lilla nallens och hans vänners ärliga, inte alltid så intelligenta men underfundiga reflektioner av vardagliga ting och händelser.

Inga kommentarer: