onsdag 16 december 2009

Världens skamsnaste folk

Läser just nu Lena Sundströms Augustnominerade bok Världens lyckligaste folk om hur Danmark slutade vara det där öppna landet där alla drack pilsner till frukost och hyggede sig – det där landet alla tog fram som exempel på hur Sverige borde vara.

Och istället blev dagens Danmark, där danskar som gifter sig med icke-danskar tvingas flytta till Sverige för att de inte får bo kvar. Och skammen: ”Hur är det att säga att man är från Danmark idag? Nämen, idag säger jag att jag är tysk.”

Sundström drar paralleller till situationen i Sverige och levererar hård kritik. Hon visar hur Folkpartiet inspirerats av det danska partiet Venstre som i sin tur inspirerades av Dansk Folkeparti, och med sin nya hårda linje mot invandrare plockade hem en hel massa nya röster. En idé i den nya linjen var språktest.

Danmark införde test i såväl danska som kunskaper om det danska samhället. Och det är inga små grejer de som vill bli danskar ska kunna. En fråga som inte ens Folketingets anställda (Sundström testar dem) sätter är vilket år det danska damhandbollandslaget vann VM (!). Damn, blir det såna frågor i Sverige är tur att man redan är medborgare.

Det här är en bra journalistisk bok, och, något oväntat, också fantastiskt rolig i de lysande cynismer som återfinns på var och varannan sida. Jag skrattar högt på tunnelbanan åt allt det bisarra hon plockar fram.

Men det är en svart humor med läskig eftersmak.

Det var liksom ingen som misstänkte att det skulle bli som det blev i Danmark heller.

1 kommentar:

Pontus sa...

Jag blir sjukt sugen på att läsa boken efter att ha läst din bloggpost!