tisdag 15 december 2009

Tre fakirer - julklappstips

En av våra allra finaste jultraditioner är det officiella utseendet av årets julklapp. Denna titel delas ut av branschorganet Handelns utredningsinstitut sedan 1988. Först ut på plan var, som vi kanske minns, den nu sedan länge till skafferiets skamvrå förpassade bakmaskinen. I år är det sommarens hype spikmattan som rakar hem den ärorika utnämningen. Även om spikmattans förmenta medicinska effekter kan ifrågasättas får man lov att säga att den verkar leva upp till sitt syfte: Den är skön att ligga på. Enligt vissa rykten.

För den som inte känner sig helt övertygad har Biblioteksbella naturligtvis ett och annat boktips att småskrocka till under mellandagarna. Hetast i julhandeln just nu synes vara Tusen svenska klassiker. För samtliga släktingar som missat John Kennedy Tooles oslagbara humorklassiker Dumskallarnas sammansvärjning är det närmast en plikt att reparera denna skada.

Osökt emanerar en annan humorklassiker i hjärnbarkens vindlingar, nämligen den gamle skojaren Falstaff fakir som dissekerade Julen - dess orsaker och verkningar redan för hundra år sen. En hvar sin egen professor finns i nytryck och håller fortfarande bra.


Julens soundtrack måste därmed med nödvändighet bli Salem al Fakirs nya platta Astronaut som väl hyllats av i princip alla i hela världen utom Nöjesguiden (men vad har de koll på egentligen?). Kom ihåg: Om du inte lyssnar in dig nu missar du privilegiet att få säga att du "gillade honom innan han blev en total sellout" i vår.

1 kommentar:

moa sa...

Nu handlade inlägget kanske mer om böcker men en helt fantastisk analys av spikmattor för den som är lite kritisk finns här: http://juliaskott.wordpress.com/2009/07/22/spikmattor-och-rakblad/

/Moa