torsdag 11 februari 2010

Nyord-ning

Denna vecka har vi utökat vårt ordförråd med den nya termen "Köttklister" som verkligen låter smaka på sig. Förutom att köttklister är jättedåligt, det är alla överens om, är det en form av "köttsminkning". Detta radikala nyord inhämtar vi från Jan Bertoft, generalsekreterare i föreningen Sveriges Konsumenter. Kort sagt: Köttederna har haglat.

Nya köttord ger mersmak. En slagning på "kött*" i bibliotekskatalogen ger inte mindre än 83 träffar, däribland Korvboken av Karl-Olov Arnstberg, Köttfärs på 80 sätt och Ylva Espings Monsterbiff till middag? Lite otippat hör även Cathrine Schück lagar vego till träffarna.



Nyfikenheten stegras dock inför titlar som Ortnamn i västra Sverige, Ulrika Nielsens En bok av kött och ord samt Lukas Moodyssons diktsamling Kött. Men inte bara lyriken utan även dramatiken har en köttföreträdare i Ann-Charlotte Alverfors med pjäsen "Mammas köttbullar".

Som hemläxa vill jag idag uppmana läsaren att själv göra sig ett alldeles eget köttord. Det är mycket enkelt och roligare än man först tror: Sätt "Kött-" till valfritt ord. Det måste inte vara ett substantiv, "Köttvandra" fungerar t ex utmärkt. Nästa steg är att försöka förstå vad ordet betyder. Om du kör fast går det bra att komma in till biblioteket och zoologisera bland våra köttböcker!

Inga kommentarer: