torsdag 18 februari 2010

Spiral JettyI min miniserie om konst som berör vill jag denna gång lyfta fram ytterligare en konstnär som arbetade i storformat, Robert Smithson och hans verk Spiral Jetty i Great Salt Lake i Utah, USA. Den 500 meter långa spiralen skapades i april 1970 av sten och jord från närområdet och byggdes under en period av lågt vattenstånd rakt ut i sjön Great Salt Lake. När sjön åter fylldes av vatten från floderna, doldes spiralen under vattenytan fram till 1999 när den åter steg upp ur vattnet men då med ett lager saltkristaller över sig.
Smithson's idé var att spiralen skulle symbolisera tiden, att när man går i spiralen vandrar motsols och då går bakåt i tiden.
Vatten och vind fortsätter att påverka Smithson's verk som sakteliga eroderar, vilket för tankarna till frågan om konst är eller ska vara föränderlig eller om konsten kan stå emot tidens påverkan och vara konstant, vilket konceptet land art bygger på.
Det finns ett antal böcker i ämnet land art, vilka vi tyvärr inte har i våra hyllor. Men om det finns intresse går de att få tag på på annat håll.Inga kommentarer: