onsdag 17 mars 2010

Förra årets bilderböcker

Solen lyser in i informationsdisken så mitt bakhuvud börjar koka och jag nästan inte ser skärmen på datorn. Det är alltså vår. Men riktigt så varmt att man kunde äta lunch utomhus var det tydligen inte. Om man inte vill sitta ner på en bänk täckt av snö alltså.

Så mitt förslag är att ta en lång promenad hit till bibblan och låna massa fina bilderböcker att läsa, själv eller tillsammans med ett eller flera barn.

Några av de bästa bilderböcker som kom förra året tycker jag är:

Kalle Güettler, Rakel Helmsdal och Áslaug Jónsdóttir – Monsterbesök
Stora Monster går hem till lilla monster för att fiska. Precis som de gör varje lördag. Men när Stora Monster kommer fram leker lilla monster med någon annan och vill inte alls fiska. Dessutom får inte Stora Monster vara med. Och när man känner sig utanför blir det ju lätt så att man förstör. Stora känslor för ganska små barn (från ca 3 år).

Lotta Geffenblad – Betty mitt i natten
Kattungen Betty sitter i en potta i Kattegatt och fiskar efter mat. Alldeles ensam och väldigt hungrig. Som tur är lyckas hon skapa sig en skrotkompis till sällskap. Kanske kan han hjälpa till att dra upp fisk? Och få henne att känna sig mindre övergiven.


Eva Lindström – Hit med våra mössor.
Sofi, Tom, Mia och Marko var på kalas och då trollade Jims dumma pappa bort deras mössor. Och sen hittar han dem inte igen! Han verkar inte ens riktigt bry sig om att leta. I Eva Lindströms mycket speciella stil där mycket sker i huvudet och mellan raderna.

Gro Dahle och Svein Nyhus – Roy
En fruktansvärt sorglig bok om döden. Berättarpojkens hund har dött och kommer aldrig tillbaka fast han tror det. Han bara saknar. Och funderar – vad händer egentligen efter döden? En allvarlig och väldigt filosofisk bok av författarna till Snäll och Den arge.

Även Pija Lindenbaums fantastiska Siv sover vilse kom förra året men eftersom den nominerades till Augustpriset behöver den kanske inte någon närmare introduktion. Har du missat den så läs! Liksom Stina Wirséns Vem är bäst? och Vem sover inte? som jag har skrivit om tidigare.

Inga kommentarer: