måndag 8 mars 2010

Internationella kvinnodagen


Idag är det internationella kvinnodagen, en dag som mer och mer har kommit att handla om att ge sin fru en bukett rosor eftersom hon ju är kvinna. Ett litet tack för att hon sköter den absolut största delen av allt hemarbete fast hon också jobbar (heltid eller deltid) avlönat.

Men det är ju inte poängen. Internationella kvinnodagen fyller i år 100 år och det var inte för att fira som dagen instiftades utan för att uppmärksamma och kämpa mot orättvisor som drabbade och alltjämt drabbar kvinnor. Så, dagen till ära, några av mina feministiska favoriter. Tiden för svensk översättning inom parentes.

Brantenberg, Gerd (1978) Egalias döttrar. Superklassiker där det mesta i genussystemets maktstrukturer är omvänt.

French, Marilyn (1978) Kvinnorummet. En utvecklingsroman från hemmafrutillvaron till den spirande feministiska rörelsen i USA.

Oates, Joyce Carol (1994) Foxfire – En tjejligas bekännelser. Om Rita som blir tafsad på och hon och alla de andra som tröttnar.

Sundström, Gun-Britt (1976) Maken – En förhållanderoman. Om ett (heterosexuellt) förhållande. Fram och tillbaka.

Zahavi, Helen (1992) Dirty weekend – En jävla helg. Om Bella som är så liten så liten att hon alltid är underlägsen män. Om hon inte tar till hammaren såklart.

Alla finns på biblioteket. Och om du nödvändigtvis måste ge din fru en present, ge henne SCUM-manifestet.

Inga kommentarer: