torsdag 25 mars 2010

Makaber bok för barn


"I mörkret fanns en hand, och handen höll en kniv. Kniven hade ett handtag av polerat svart ben, och dess egg var vassare och tunnare än på någon rakkniv. Man kunde strimlas av den utan att märka det, åtminstone inte till en början.
Kniven hade gjort nästan allt som den kommit till huset för att göra, och både eggen och handtaget var blöta."

Vilken elegant inledning! Och vilken makaber bok! För barn dessutom. Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman med suggestiva illustrationer av Chris Riddell griper tag redan från första början och håller sedan en i ett gastkramande grepp i dryga 300 sidor.

Boken handlar om den lilla babyn som överlever en total slakt av övriga familjemedlemmar. Babypojken tultar iväg och hamnar på en kyrkogård där han tas omhand av ett antal döda människor som gör allt för att skydda honom från mördaren Jack. Livet på kyrkogården tillsammans med ett antal personliga spöken är riktigt trivsamt och humoristiskt emellanåt. Men "mannen som var Jack" ger inte upp. Hans uppdrag är ju inte till fullo utfört.

Neil Gaiman är en hyllad och kultförklarad författare som nu börjat skriva barnböcker. Skräckboken Coraline (2002) är både prisbelönt och filmad. Kyrkogårdsboken har nyligen vunnit USA:s finaste litteraturpris för barn- och ungdomsböcker The John Newbery Medal.

Enligt Lotta Olsson, recension i DN borde man läsa boken högt "för Kristoffer Leandoers vackra översättning sjunger".
Jag kan bara instämma. Och det gäller inte bara den formidabla inledningen utan hela boken.
En ny Harry Potter men mycket elegantare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och nu kanske ..... Alma-pris.

lena kjersén edman