fredag 2 juli 2010

Om döden och katter

Fina bilderböcker om döden finns det om inte gott om så åtminstone ett par stycken. Mest känd av de moderna är kanske Ulf Nilssons och Anna-Clara Tidholms Adjö, herr Muffin om det trötta gamla marsvinet som på sin ålders höst ser tillbaka på livet. Boken belönades med Augustpriset 2002 och det är lätt att förstå varför. Sorglig och mycket vacker.

Förra året kom Roy av Gro Dahle och Svein Nyhus som jag har bloggat om tidigare och nu i år är det dags för Farmor hyr en katt av den holländska författaren och illustratören Ceseli Josephus Jitta. Den är till skillnad från de två tidigare nämnda böckerna lite gladare i tonen trots temat.

Farfar och farmor lever tillsammans och de gör också det mesta tillsammans. Men nu är de väldigt gamla. Ibland irrar farfar bort sig i huset och en dag ramlar han omkull med stannat hjärta. Farmor som levt med farfar i 56 år blir ensam.

Men så hittar hon sidan www.hyrenkatt.se (den finns inte, jag har provat men det är ju en översättning så man vet aldrig…) där man kan beställa en katt som sällskap. Farmor väljer katten som beskrivs som hemkär och äldre och äntligen har hon någon att ta hand om igen.

En fin och lite melankolisk bok delvis i collageteknik med bilder som ibland påminner mig om Joanna Rubin Drangers – och det är inte det sämsta.

Inga kommentarer: