fredag 3 september 2010

Du vet var jag finns av Rachel Cohn


"Två flickor som inte längre har något gemensamt förutom några gener och en gemensam barndom delar ändå en sak. De gillar att bli höga. En joint, ibland en OxyContin, oftast en Percocet, är de vapen vi väljer, missiler som skjuter oss till en plats där vi inte förnimmer något annat än lugn och den fuktiga luften, ljudet av syrsornas spel som följer oss genom skymningen, upplöst ångest, tomma hjärnor som sänder lasershower."

Citatet kommer ur Du vet var jag finns av Rechel Cohn. Boken handlar om Miles, en svårbeskrivbar och sarkastisk men alldeles fantastisk 17-åring. Sina dagar tillbringar hon mycket med att äta och läsa. Fast läsa måste hon göra i smyg eftersom hennes mamma tycker att hon tillbringar alldeles för mycket tid med böckerna. Så Miles kusin och tidigare i livet allra allra bästa vän Laura smugglar till henne böcker. När de träffas i den gemensamma trädkojan för att ta droger tillsammans.

Men Laura försvinner. Hon tar livet av sig, bara väljer bort världen som verkade så perfekt för henne. Miles lämnas kvar med Lauras förtvivlade pappa Jim, Lauras gamla bästa kompis Bex (som gett Miles hennes öknamn 8 mile), sin egen vän Jamal och plötsligt och oförutsett sin egen pappa som aldrig brytt sig tidigare. För Miles mamma drar, hon klarar inte av allt deprimerande kring Lauras död utan flyr landet och lämnar plats åt den förlorade fadern.

Det låter som en hemsk bok om självmord, droger och ensamhet. Och det är det ju — också. Men det är Miles som berättar och hon gör att man klarar av allt det där, hon är den bästa huvudrollen jag träffat på länge, missa henne inte! Och språket, fantastiskt, helt smärtsamt att lämna när boken är slut. Det här kan vara den bästa ungdomsbok jag har läst på väldigt länge.

Det här var ett boktips från hemsidan. För du vet väl att du hittar nya boktips där varje månad? Här finns böcker för barn upp till 12 år och här för ungdomar, där det också finns tips på skivor.

Boken finns i Unga vuxna-hyllan och är precis lika mycket för ungdomar som vuxna. Läs!

Inga kommentarer: