onsdag 13 oktober 2010

Dagens boktips...

...skrivet av vår praoelev Gösta!

Hungerspelen
En futuristisk bokserie i tre delar skriven av Suzanne Collins.

Tonåriga Katniss utgör huvudrollen i denna bok som utspelar sig kring ett framtida Amerika. Landet är uppdelat i tolv distrikt som en grym, hård och mordisk regering styr över. Katniss bor i distrikt 12 som inriktar sig på gruvarbete och kol. Det är förbjudet att gå utanför gränserna, men det struntar Katniss i som ofta smyger utanför staketet med sin vän Gale. Där brukar de använda sina jaktfärdigheter för att skjuta ned djur med pilbåge eller fånga in dem med snaror. Distrikten är fattiga, och de flesta familjerna får med nöd och näppe mat på bordet.

Varje år måste två ungdomar, en pojke och en flicka, från varje distrikt vara med i det ökända hungerspelet. Deltagarna lottas fram, och när Katniss syster blir framlottad, så offrar Katniss sig för henne. Hon får tillsammans med killen Peeta från samma distrikt delta i Hungerspelen, där ens enda mål är att vara sista överlevare, och därmed vinna spelet. Hela spelet direktsänds, och det finns kameror över hela arenan. Hungerspelen följs av alla och är årets största men grymmaste event.

Det flödar även kärlek i boken, och många av Katniss val får senare stora konsekvenser…

Boken är extremt spännande, med vändande handling och otroliga scener. Den har inslag av både spänning, romantik, drama och humor, vilket gör den väldigt omväxlande och otroligt kul och spännande att läsa. Det här är en bok jag gärna skulle vilja se som film, inte bara för sitt spännande tempo och handling, utan också för de fantastiska miljöerna och beskrivningarna. Det finns 2 uppföljare av boken: Fatta Eld och Revolt.

Hungerspelen-serien är en av de bästa serier jag har läst, och jag rekommenderar denna bok mycket starkt.

Gösta Elfgren

---

Och som en bonuskommentar kan läggas till att Gösta och jag letade lite info och Hungerspelen ska faktiskt bli film! 2012 verkar den komma och Suzanne Collins är själv med och skriver manus. Biblioteksbella längtar... Den tredje boken kommer dessutom i dagarna till bibblan, skynda läs!

2 kommentarer:

Petra sa...

Hej!
Vill bara tipsa om att vi instiftat ett nytt litteraturpris, Bokbloggarnas litteraturpris! Alla med bokblogg är välkomna att nominera till det. Läs mer här:
http://www.breakfastbookclub.se/2010/10/11/bokbloggarnas-litteraturpris/

Hoppas du vill vara med och nominera och rösta fram bokbloggarnas val av årets bok 2010.

Priset kommer delas ut på Stora Kulturbloggprisets gala 27 november.

Camilla sa...

Vad roligt, det ska bli intressant att se vilka böcker som blir nominerade! Biblioteksbella-redaktionen börjar genast fundera på vilka av årets böcker som var bäst...