tisdag 16 november 2010

Främlingen i bilderboken

Bokomslag Grodan och främlingenI rätt mörka tider när land efter land i Europa kör ut romer kan man fundera lite över den europeiska 1900-talshistorien.

Eller så kan man läsa en bilderbok. Max Velthuijs hette en holländsk bilderboksförfattare/-konstnär och han har skrivit många böcker om Grodan och hans vänner Grisen och Haren och de andra. Och så Råttan, som kommer ny i boken Grodan och främlingen och är, just, en främling.

Grisen tycker att nykomlingen ser ut som en smutsig råtta medan Ankan berättar att man måste se upp för råttor, de brukar ju stjäla. Dessutom är de lata och fräcka, det vet ju alla. Han måste iväg!

Tycker alla utom Grodan. Råttan är ju spännande, han gör alltid massor av saker, kan flera språk och vet massor om världen som Grodan inte har en aning om.

Det slutar naturligtvis bra, med att de andra djuren inser att Råttan är rolig och snäll han också. Sedan kan man ju fundera en del på hur mycket som krävs av den avvikande Råttan för att han ska bli godkänd. Han måste trots allt rädda livet på två av de fientliga djuren OCH dessutom bygga upp ett hus…

Inga kommentarer: