måndag 1 november 2010

Skräckdrottning för ungdomar

HäxtävlingenEva Ibbotson var en av mina favoritförfattare när jag gick i sådär låg- mellanstadiet. Nu är hon död sedan ett par veckor tillbaka, men det fina med författare är ju att deras böcker lever vidare.

Hon har skrivit en mängd böcker, men alla jag har läst har det gemensamt att de är humoristiska skräckböcker. Eller skräck förresten, det handlar visserligen om häxor, trollkarlar och spöken men de är alla väldigt mänskliga. Som trollkarlen Arriman som i Häxtävlingen letar efter en fru. Fast inte för att han vill utan för att han måste ju ha en arvinge. Fruar däremot verkar hemska, i synnerhet de häxor har har att välja mellan. Förutom Belladonna kanske men hon är ju vit, dvs sysslar med snäll magi. Hon måste bli ondare!

Ingen vanlig häxaFast min (något mer feministiska) favorit är Ingen vanlig häxa. Heckie är en snäll häxa som förvandlar onda människor till djur. Hennes tidigare bästa vän Dora förvandlar likaledes onda människor till sten. Men tyvärr har de blivit ovänner på grund av en larvig bagatell. Och ännu mer tyvärr får den onde men snygge herr Knacksap nys om häxornas speciella krafter och kommer på en riktigt ondskefull men lukrativ plan...

Det här är fantastiska böcker, både för den som läser bra själv och för den som föredrar högläsning. De är roliga och spännande och såklart magiska på samma gång. En lista på alla Eva Ibbotson-böcker vi har på bibblan hittar du här.

Inga kommentarer: