fredag 3 december 2010

Bröd, bröd, bröd

Om ni händelsevis skulle få för er att baka i helgen så måste ni prova någon av dessa härliga recept. Jag är en riktig brödmänniska och kan inte för en dag vara utan bröd. Jag skulle kunna sluta äta det mesta av sötsaker och kolhydratstinna produkter men aldrig bröd.

Upplandskubb 1st
3 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt
5 dl fint rågmjöl
5 dl vetemjöl

TILL FORMEN
1 msk smör
2 msk fint rågmjöl

Tillagning
1. Värm vattnet till 37°, häll över jästen och rör om. Använd gärna en assistent. Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig.
2. Smörj och mjöla en rak gryta (minst 2 liter, ca 20 cm i diameter och inga bakelithandtag). Smörj även locket. Forma degen till en bulle som passar formen. Lägg ner den med den jämnaste sidan ner. Låt jäsa under lock 30-45 min. Sätt ugnen på 200°.
3. Sätt på locket och ställ grytan på galler i nedre delen av ugnen. Grädda 50-60 min.
Detta är ett förenklat recept. I orginalversionen bakades brödet på spisen i gryta/kastrull men då ska man helst låta den stå i vattenbad och då blir gräddningstiden lite längre.

Filmjölksbröd 2st
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
1.Blanda ihop mjölsorterna med salt och komplettera gärna med tex nötter, linfrön och torkad frukt efter smak.
2.Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap i en andra bunke. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
3.Smörj två 1 1/2-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite råg- eller grahamsmjöl.
4.Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

TIPS!
Det går att laborera med olika sorters mjöl bl.a. kornmjöl, vetekli och råg. Se bara till att behålla mängden vetemjöl för glutenmängden. Variera med fyllningar av solrosfrön, linfrön, torkade aprikoser, russin, hasselnötter, med skivor av banan eller bitar av äpple.

Enklare kan det knappast bli!

Inga kommentarer: