torsdag 13 januari 2011

Biblioteksthriller

Ni har väl inte missat den nya serien Bibliotekstjuven på SVT? Gustaf Skarsgård spelar John Johansson AKA John Mannéus (lite finare, lite bättre) AKA KB-mannen. Ni vet han som stal böcker från Kungliga biblioteket för att finansiera sitt liv.

I serien, löst baserad på den verklige KB-mannen framstår han som en person som i sin strävan efter att leva ett bättre liv offrar allt. Frun får inte byta till samma namn, han vill inte ha med henne på jobbfester och han skuldsätter sig gravt på cigarrer och Richenotor. Han måste upp. Även om det sker till priset av att stjäla och sälja rariteter från KB:s enorma magasin, där han just fått jobb som biblioteksassistent.

Biblioteksbella följer naturligtvis serien slaviskt, det är ju inte varje dag man får se bibliotek och bibliotekspersonal på tv... Även om vi undrar hur bibliotekstjuvens kollega Karin (spelad av Maria Kulle) hinner med sitt jobb - hon katalogiserar nämligen allt KB:s material alldeles själv och sitter dessutom ute i disken. Men det är väl som Terry Pratchett sa: There is no higher life form than a librarian!

Finns såklart på eminenta SVT play

Inga kommentarer: