fredag 18 mars 2011

Norwegian wood


Eftersom det kommit flera fina boktips från vår Lovisa och musik från Mattias den här veckan, så tänkte jag att det ju måste till ett filmtips så här när det är fredag och allt. Och en film som har premiär på biografer runt om i Sverige i dag - och som jag sett fram emot länge - är Norwegian wood.

Filmen är baserad på lysande Haruki Murakamis roman med samma namn. Titeln kommer i sin tur från Beatles-låten Norwegian wood som återfinns på finfina Rubber soul. Att dessutom Tran Anh Hung, som regisserat vackra Doften av grön papaya och När solen står som högst, står bakom det hela gör ju inte att förväntningarna minskar direkt. Sjukt höga förväntningar har jag. Sjukt höga! Vilket kanske inte är så bra, men ändå. Svårt att låta bli när man... A. Älskar Beatles. B. Älskar Murakami. C. Älskar Tran Anh Hung (eller gillar MYCKET i alla fall).

Nåväl, Norwegian wood utspelar sig i Tokyo i slutet av 1960-talet och i fokus står studenten Toru Watanabe. Det är livet. Det är döden. Det är kärleken. Det är erotiken. Det är naturen. Det är intensivt. Det är förgärande. Det är lågmält. Gillar't!

Om man inte är sugen på biomörkret kan man så klart låna hem någon av Murakamis böcker från bibblan och sitta ute i solen - om det blir någon i helgen förstås - och läsa!

1 kommentar:

moa sa...

Vad fint att det blev som en syntes också! Boktips och musiktips blir filmtips (med bok- och musiktips)...