onsdag 13 april 2011

Robot säljer spökvärld

RobotbokDen utmärkta bloggen copyriot har skrivit om det, och det har även visats reportage på Rapport. Robotböckerna. Ihophäftade wikipedia-artiklar, knappast värda sin vikt i papper, som säljs över nätet av oseriösa "förlag".

Nu har även biblioteksbella stiftat bekantskap med denna företeelse. Häromdagen beställdes ett ex av Daniel Clowes fantastiska serieroman Ghost World från vederhäftiga, tillförlitliga Bibliotekstjänst, alla folkbiblioteks garant för ett kvalitativt medieurval. Trodde vi.

Sen kom boken. Robotboken. Som ett försenat aprilskämt med sidor av bakpapper i slumpmässig ordning. Istället för den tilltänkta serieromanen hade vi köpt en wikipedia-artikel om den.

Det medges att det gick lite för fort när beställningen gjordes, men det känns ändå lite märkligt att vår gamle trotjänare Bibliotekstjänst hjälper den här typen av lurendrejare att sprida sina undermåliga produkter.

Jag har ingen länk till vår katalog för den som vill stifta närmare bekantskap med robotboken. Här tillhandahålls istället ett fotografi, taget ögenblicket innan publikationen i fråga för evigt gick till alla robotböckers sälla jaktmarker, via pappersåtervinningen. Den riktiga boken rekommenderas dock starkt. Kom och låna!

Inga kommentarer: