torsdag 28 april 2011

Same, same but different

- Har du läst boken?


- Nä, men jag har hört skivan!För en tid sedan berörde vi här på bloggen ämnet böcker som blir film. Något mindre vanligt förekommande, om vi begränsar oss till populärmusik, är böcker som blir skivor.


Exempel finns dock på litterära verk som klätts i musikalisk dräkt. The Cure gjorde till exempel sin ( På grund av titeln ofta missförstådda) Killing an arab, en tolkning av Albert Camus klassiker Främlingen. Ett annat fall, inte heller helt dagsfärskt, väl värt att uppmärksamma är Lemony Snickets barnboksserie om de olycksaliga syskonen Baudelaire. Böckerna är (så klart) 13 till antalet och lika många (egentligen 15 om man räknar med de två bonusspåren) är låtarna på skivan the Tragic Treasury av the Gothic Archies. En temaskiva med en sång som tolkar varje bok. Musiken hittar du på musikwebben och böckerna i hylla Hcg. Både text och toner passar utmärkt för såväl vuxna som barn! (Och böckerna HAR faktiskt filmatiserats också)


Som rolig kuriosa kan nämnas att bakom the Gothic Archies står självaste Stephin Merritt, kanske mest känd för sina framgångar med smått makalösa the Magnetic Fields. På de senares opus magnum, 69 love songs, medverkar dessutom en viss Daniel Handler på diverse instrument. Samme Handler är ingen mindre än mannen som döljer sig bakom pseudonymen Lemony Snicket!

Inga kommentarer: