fredag 15 april 2011

Temabonanza i biblioteket

Den här veckan kör vi hårt på olika bokteman i biblioteket. Vi började lyriskt i måndags med en hyllning till Tomas Tranströmer som fyller 80 år i dag (15 april). Hurra för herr Tranströmer! Ska det äntligen blir Nobelpris i år tro? Det vore väl schyst av Akademien - en sen 80-årspresent liksom.
Sedan förflyttade vi oss lite mer österut från Sverige till Ryssland - och lite upp i luften också - med en boktemahyllning till Jurij Gagarin som 12 april 1961 åkte ut i rymden på en liten nöjestripp. Vi rotade fram allt från Framåt Mars! till Rymdfarkoster - 2000-2100.

Samma dag drog vi också till Island för att hylla Gyrdir Eliasson som kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2011. Tyvärr är ytterst lite av hans produktion översatt till svenska, eller snarare i otroligt begränsad upplaga, men det kanske kommer inom kort nu när han belönats med prestigepris och en nätt summa om cirka 440 000 svenska kronor.

I onsdags vidgade vi vyerna än mer och tog oss an resten av världen - Världsbokdagen! Vi reser via Norden till Polen, Tyskland, Frankrike, Portugal. Tar en sväng till Colombia och drar till Zimbabwe och Nigeria. Hänger lite i Iran och tar en tripp till Indien, och mellanlandar i Indonesien innan vi stannar i Kina en stund. Världsbokdagen infaller egentligen 23 april, men då det i år sammanfaller med påsken så uppmärksammas det 13 april i stället.

Så kom till biblioteket och kolla in alla teman och vidga vyerna med böcker som sträcker sig från Sverige, över hela världen och ut i rymden!

Inga kommentarer: