fredag 6 maj 2011

Den siste superhjälten - lite full och lite galen


Jag såg en fantastisk dokumentär på tv härom kvällen. Big river man om den slovenske maratonsimmaren Martin Strel som bland annat simmat hela Yangtzefloden och Mississippi. Och som 2007 gav sig på att simma längs hela Amazonfloden. Crazy. Alltså, verkligen - helt galet! Vem vid sunda vätskor ger sig på att simma i Amazonfloden? Dels världens längsta flod, dels innehåller den allsköns kryp och otrevliga djur som vill knapra lite på en så fort de får chansen. Men Martin han gör det minsann. Men så är han lite galen också.

Martin Strel är en 53-årig lätt överviktig livsnjutare som gärna dricker två flaskor vin om dagen, äter hästburgare, kör ytterst riskabelt och spelar bort sina besparingar. När de inledande bilderna rullade var jag orolig över hur han alls skulle klara av denna strapats, men sedan visade det sig att han i alla fall simmar flera timmar om dagen och är världens bästa på maratonsimning. Men ändå!

I dokumentären får vi följa Martin och hans son Borut under förberedelserna av Amazonasutmaningen och får hänga med under den 72 dagar och 7 025 kilometer (!) långa och strapatsrika simning längs floden. Martin sover bara fyra timmar per natt, får andra gradens brännskador av den gassande solen (som han botar med öl förstås), han drabbas av hallicunationer och folket längs floden tror att han är en demon som förebådar apokalypsen. Och man får verkligen en Mörkrets hjärta-känsla av det hela. Superhjälten som drivs in i galenskap mitt i djungelns hjärta.

Och allt detta gör han för att sätta ett världsrekord. Och för att uppmärksamma världen på avverkning av Amazonasdjungeln. En miljöhjälte helt enkelt. Cred för det! Och cred för att ge sig på en sådan helt otrolig utmaning som att simma längs hela Amazonfloden! Då får man ta att man blir lite galen på kuppen.

Kan verkligen rekommendera Big river man och alla andra Dox som sänts på SVT. Till exempel Grizzly man, King of Kong och Bananas. Ska själv titta på La danse som sändes för någon vecka sendan. Kolla in Big river man på SVT-play!

Inga kommentarer: