måndag 2 maj 2011

Kaos, alfabetiskt eller kronologiskt?

Hur man på bästa sätt sorterar böckerna i sin bokhylla har dryftats åtskilliga gånger, både här Biblioteksbella och i andra sammanhang. Som biblioteksarbetare har man ofta starka åsikter i frågan. Ska böckerna arrangeras i harmonisk färgordning som inredningstidningarna förespråkar, i den lite mer organiserade genreindelningen precis som riksbibliotekarie Gunnar Sahlin gör eller ska man nörda loss helt och klassificera sin boksamling och ställa upp enligt klassifikationssystemets fileringsordning?

Du får alla möjliga uppslag till bokhyllesortering på den fantastiska bloggen The Asymmetric Library. Där kan du läsa om nackdelarna med att sortera på ISBN-nummer (knepigt om du har många äldre böcker som trycktes innan ISBN-numren uppfanns) och partytricket att sortera på den sista bokstaven i författarens namn (har du inte alltid längtat efter att kunna bryta den inledande lite spända stämningen när gästerna inte känner varandra än med "gissa mitt klassifikationssystem"?). Den mest intressanta sorteringen som omnämns tycker jag är beroende på författarnas relation till varandra.

När man läser The Asymmetric Library inser man att det verkligen bara är fantasin som sätter gränser för exakt hur nördig man kan bli i sin boksortering. Som bibliotekarie kan man inte annat än säga: JAG ÄLSKAR DET HÄR!

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh, Vilket Roligt inlägg!Härligt!