torsdag 5 maj 2011

Sexiga bibliotekarier i ungdomslitteraturen


Återuppväcker den gamla följetongen om bibliotekarier i litteraturen, denna gång dock i ungdomslitteraturen snarare än barnditon.

Jag har nämligen just läst Sanne Näslings underbara debut Kapitulera omedelbart eller dö, där huvudkaraktärerna Mary och Lovely har stadsbiblioteket som sitt andra hem. De läser Hélène Cixous (på franska!), för att hennes namn ”låter som att skära genom sidentyg”, men absolut inte Tjänstekvinnans son, för det är ”en jättebarnslig bok om en liten kille som tjurar för allt hela tiden”.

Och på biblioteket (jag misstänker att det handlar om Stockholms stadsbibliotek, men man skulle ju kunna tänka sig något lite mer nordost till exempel…) har de hittat en bibliotekarie, som staplar böcker på en vagn (”sexigt, på nåt sätt”). Den hotta bibliotekarien heter Rufus, eller det har i alla fall Mary och Lovely bestämt att han heter. Han har ”en alldeles lagom tjock liten mage och över den har han alltid en t-shirt där det står nåt förtjusande” och till och med en intellektuell butt crack.*

I sitt huvud pratar Mary med Rufus – han måste ju vara alldeles ifrån sig av sorg för att hon inte pratat om honom på länge:

”Han skulle se på mig och fråga:
Kan vi fortfarande ses och diskutera Kafka?
Jag skulle lugna honom:
Älskling. WE’LL ALWAYS HAVE KAFKA.”

Så den stora frågan nu är naturligtvis - vem är Rufus?. Att det skulle vara fråga om en fantasiprodukt är givetvis helt uteslutet så om du känner Rufus: Outa honom här!

*Det där som tittar upp ur lågt skurna jeans, när någon, oftast en man böjer sig fram.

PS. Jag har också skrivit ett något mer seriöst boktips om samma bok på hemsidan.

Inga kommentarer: