tisdag 31 maj 2011

Veckans boktips: De imperfektaRomanen De imperfekta skriven av debuterande Tom Rachman har det surrats en massa om och den ligger högt på många boklistor. Och nu har jag äntligen lyckats lägga vantarna på den och läst!

En internationell tidning i Rom. Ett gäng personer som är allt annat än perfekta. Det är grunden i romanen där vi får följa ett antal medlemmar ur tidningsredaktionen. Och de är alla misslyckade på ett eller annat sätt. De olika medarbetarna presenteras i egna kapitel som blir som ett slags noveller där deras imperfekta liv uppdagas. Vi följer bland annat den oerfarne och blåögde studenten som vill bli tidningens korrespondent i Kairo, men som utmanövreras och utnyttjas av den erfarne och skrytsamme frilansaren. Nyhetschefen som är en tuffing på jobbet, men en toffel hemma. Och redigeraren som ingen gillar.

Rachman porträtterar sina karaktärer på ett humoristiskt sätt och man fnissar en hel del när man läser boken. Samtidigt är allt inte roligt och underhållande, utan rätt tragiskt och ledsamt när man kommer personerna närmare inpå huden. Deras liv är allt annat än perfekta - de kämpar med kärleken, misslyckanden och jobbet. De är helt enkelt de imperfekta.

Och att det surrats en massa om Rachmans roman förstår jag verkligen - det är en fantastisk debut! Så läs för tusan!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med! En bok som alla borde läsa. Jag är fortfarande frälst i den. Persongalleriet är inget jag har kunnat glömma!

Petra sa...

Eller hur?! Gillar den verkligen! Det är en kanondebut.