tisdag 7 juni 2011

Biblioteca Salaborsa

Förra helgen var jag i Bologna i Italien, en stad med mycket kultur och många fina gamla byggnader bevarade. Vid ett besök i världens äldsta universitetsstad kan man som bibliotekarie förstås inte låta bli att titta in på det lokala biblioteket. (Tyvärr hann jag inte se universitetsbiblioteket, som ju ska vara något i särklass.)


Biblioteket finns sedan något decennium i en medeltida lokal som tidigare fungerat som handelscentrum. Det ser inte mycket ut för världen utifrån, men när man kommer in öppnar sig en magnifik sal där det både är lugnt och rofyllt och sjuder av liv - samtidigt.

Det är just sådana sömlösa kontraster som har gjort biblioteket känt: det ska nämligen också vara ett lysande exempel på hur man kan bevara en gammal byggnad utan att göra avkall på nutidens krav på en modern verksamhet. Och nog har de klarat det konststycket ganska bra. Modern teknik, caféer och studiesalar har tillsammans med litteraturen sin givna plats i de fint utsmyckade gamla lokalerna. Det jag förvånades över var bara de knapphändiga möjligheterna till självservice - men på italienska bibliotek kanske det anses som en extra service att få köa till en manuell lånedisk innan man kan gå hem med sina böcker?

Ett vackert bibliotek är det hur som helst, väl värt ett besök om du har vägarna förbi!

Inga kommentarer: