onsdag 20 juli 2011

Ta ställning på stranden


Finns det någonting som kan få en att känna sig så underlägsen men på samma gång invigd och upplyst som franska 1900-talstänkare? I sällskap av Sartre, Foucault, Barthes eller Derrida ser man plötsligt tillvaron som den är. Pulsen ökar en aning och man känner sig både manad och ämnad till stordåd. Så slår man ihop boken och tankarna hittar bara återvändsgränder. Hur f*n var det nu de menade egentligen?

För den som inte vill ägna sommaren åt att gå till botten med diskursteori, dekonstruktion eller moderna mytologier kan vi tipsa om annan fransk filosofi på ett mer konkret plan. Dessutom behagligt inbakad i ett förtjusande skönlitterärt format. I boken Den första klunken öl och andra små njutningar, av Philippe Delerm, finns ett för årstiden passande kapitel om att läsa på stranden. Inom ramen av två sidor avhandlas träffsäkert allt från valet av strandlitteratur till hur sandkornen fastnar på olika sätt i en pocketbok och en inbunden bok. Och så naturligtvis den eviga frågan: Vilken läsställning ska man välja?

"Alla dessa ställningar som följer på varandra, tafatta försök, domningskänslor och sporadiska njutningsstunder, det är att läsa på stranden. Det känns som om man läste med kroppen".

Underbart! Mer tips på sommarläsning från Lidingö Stadsbibliotek finner du här.

Inga kommentarer: