onsdag 21 september 2011

Anna Larssons hemliga dagbok

Andreas Palmaer skrev förra veckan i DN om Petter Lidbeck och avslutade med att Lidbeck får "gärna göra något konstigt igen". Som ett exempel på en i positiv bemärkelse konstig bok nämner Palmaer Lidbecks Anna Larssons hemliga dagbok.

Och den är verkligen underbar, en bok om Anna Larsson som skriver dagbok inte om vad som händer utan om vad hon vill ska hända. I Anna Larssons hemliga dagbok (förkortas ALHD) sker allt det som inte händer i verkligheten. Några exempel på saker som inte går att läsa i ALHD:

1. Anna kissar på sig i skolan och blir mobbad.
2. Anna har jättemånga fel på prov.
3. Anna skickas i terapi av präktiga styvmamman.

Däremot skriver Anna om hur jobbigt hon har det med alla som vill vara ihop med henne, att hon som vanligt får alla rätt på proven och hur hon löser problem åt NASA och Gud – A.K.A. Annette Kullenberg! Jag gillar Anna Larsson och nästan ännu mer gillar jag hennes Gud.

Två andra Lidbeckhöjdare är Den magiska kepsen om Mostafa, en antihjälte i stil med Anna Larsson, som får en keps i present. Plötsligt är han inte sämst på TP längre – han kan nämligen allt. Och Världens elakaste fröken, en bok i Roald Dahls anda, om läraren Karin Karlsson som har en egenhet – hon hatar nämligen barn.

Böcker av Petter Lidbeck på Lidingö stadsbibliotek (bli inte förvirrad över att Hans Koppels böcker finns med, det är ju Petter Lidbecks pseudonym).

Inga kommentarer: