torsdag 6 oktober 2011

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas Tomas Tranströmer


I dag öppnade Peter Englund dörren till Svenska Akademien och avslöjade namnet på årets Nobelpristagare i litteratur. Och det blev den svenska poeten Tomas Tranströmer - som många haft som favorit i flera, flera år. Akademien chockade med att äntligen tilldela Tranströmer priset. Samma år som han fyllt 80 år. Många förvånades då han varit favortitippad så länge. Grattis Tomas önskar vi alla på Lidingö stadsbibliotek! Du är så värd det här priset!

Tomas Tranströmer är född den 15 april 1931 i Stockholm. Efter att ha publicerat dikter i olika tidskrifter gav Tranströmer 1954 ut samlingen 17 dikter — en av decenniets mest uppmärksammade debuter. Redan här märks det intresse för natur och musik som präglat en stor del av hans produktion. Med de följande diktsamlingarna Hemligheter på vägen (1958), Den halvfärdiga himlen (1962) och Klanger och spår (1966) befäste han hos kritiker och andra läsare sin position som en av de främsta lyrikerna i sin generation.

I sviten Östersjöar (1974) samlas fragment av en släkthistoria från Runmarö i Stockholms skärgård, där morfadern var lots, och där Tranströmer allt sedan barndomen tillbringat många somrar. Minnen från uppväxtens 1930- och 40-tal finns även i memoarboken Minnena ser mig (1993).

De flesta av Tranströmers diktsamlingar kännetecknas av sparsamhet, konkretion och pregnanta metaforer. Med de senaste samlingarna Sorgegondolen (1996) och Den stora gåtan (2004) har Tranströmer gått mot ett allt mindre format och en allt större grad av koncentration.

Redan på 1960-talet introducerades Tranströmer i USA av författaren Robert Bly. Allt sedan dess har intresset för hans poesi ökat internationellt, och han finns numera översatt till över sextio språk. Genom åren har Tranströmer även publicerat egna tolkningar av utländsk poesi. En samlingsvolym med hans översättningar gavs ut 1999 under titeln Tolkningar.

Tack till alla er som kom och titta med oss! Välkomna nästa år!

Kom in och låna böckerna!

Inga kommentarer: