onsdag 12 oktober 2011

Nu är det KRIG!

Ok, där tog jag i lite.

Men faktum är att böcker om krig går som korvspad i solsken både i bokaffärerna och här på biblioteket. Vad detta beror på kan vi bara spekulera i, men en gissning är att det är samma psykologiska mekanism som får oss att se dokumentärer om afrikanska diamantgruvor, filmer av Lucas Moodyson eller "The Jerry Springer Show" som är orsaken: Det ohyggliga lockar.

Vilket ohyggligt lockar då mest? Det självklara svaret är förstås andra världskriget, och nu finns det bevis för det också.

Varför är då andra världskriget det självklara svaret? Vårt förhållande till denna världshändelse är i sig orsak nog för en mindre bokflod, men här ska jag nöja mig mig med att konstatera att ingen annan historisk tilldragelse är lika mytologiserad och dramatiserad. Vill du veta mer, välkommen till biblioteket!

1 kommentar:

moa sa...

Och vill man sälja en historisk tidskrift - sätt Hitler på omslaget. Funkar ungefär lika bra som nakna tjejer eller oerhört maskulina stilikoner.

En helt ovetenskaplig undersökning visar att ungefär 97 % av alla allmän- eller militärhistoriska tidskrifter har Hitler eller Göring på omslaget.