onsdag 2 november 2011

Bibliotek i ungdomslitteraturen


Ännu ett bibliotek har dykt upp i ungdomslitteraturen.

Den här gången är det Ingrid Olssons tur att få förekomma i detta hedervärda sällskap här på bloggen.

I boken Jag vill bara att du gillar mig följer Olsson tio olika (fiktiva) ungdomar i samma gymnasieklass, och lite överraskande är det framförallt tuffe Filips kapitel som kretsar kring ett bibliotek.

Filips stora projekt är att bli av med sin oskuld, men hur ska han egentligen lyckas ragga? Nellie i klassen verkar ju ärligt talat mest tycka att han är barnslig. Men Filip får en alldeles lysande idé:

”[På biblioteket] fanns en hel hyllrad med böcker om hur barn blir till. Snuskhyllan. (…) Biblioteket var ju faktiskt fullt av snuskböcker, bara det att de var instoppade med ryggarna utåt, och att folk smygläste.”

Sagt och gjort, Filip söker på ordet ”ligga” i bibliotekets katalog. Och tro det eller ej men bland alla böcker om helt andra saker hittar han faktiskt en som är precis det han behöver. Förförelsekonst.

I Lidingö stadsbiblioteks katalog kan du både se om boken Filip söker efter och om boken som handlar om Filip finns inne. Och passa på att testa lite sökord, du kan ha lika stor tur som Filip.

Inga kommentarer: