fredag 24 februari 2012

Bli fri från orange ångest

Jag tror inte att jag är ensam om att känna lite lätt ångest vid den här tiden varje år. Inte helt förvånande infaller denna ångest i ungefär samma ögonblick som det ökända Orangea Kuvertet dimper ner i brevlådan.


Eftersom jag år efter år struntat i att göra något åt de där olika premiepensionsfonderna börjar jag direkt att se visioner om hur mitt liv som pensionär kommer bli. Fyllt av kuponger, gröt och extrajobb efter omskolning vid 65. Lite som att gå i barndom och bli student igen, medan de som varit smarta och placerat de där fonderna glassar omkring på Segways i något varmt land. Stunden senare inser jag att det är lång tid kvar, lägger det förhatliga kuvertet i en hög med gamla tidningar och tänker att det säkert ordnar sig på nåt sätt.

Föreställ er då min lycka när jag av en händelse fastnade framför Plus igår kväll och fick höra om hur premiepensionssystemet faktiskt fungerar. Det mest fantastiska för mitt slackersamvete var att få reda på att det egentligen inte spelar någon roll om man bara struntar i kuvertet. Ja, det är sant! Enligt Plus undersökningar finns det inga belägg för att man faktiskt tjänar mer på att gå in för att placera sina pensionsfonder än att bara strunta i dem.

På Plus hemsida kan man få reda på hur pensionssystemet är uppbyggt och också få höra vad Pensionsmyndigheten säger om att placera premiepensionen. Kolla gärna in den här filmen där pensionen delas upp i en pedagogisk tårta:


Inga kommentarer: