fredag 30 mars 2012

Ai Weiwei

Var och såg en intressant och tankeväckande utställning igår. Den kinesiske aktivisten, konstnären, arkitekten (med mera) Ai Weiwei ställer ut på Magasin 3. Han säger själv att han inte skiljer på sin roll som konstnär och politisk aktiv utan båda går ihop. Det syns tydligt i hans konstnärskap. Som i till exempel World Map. En karta som besår av tusentals lager bomullstyg där han ifrågasätter bomullsindustrin och den billiga massproduktionen av kläder som exporteras till västvärlden och som slutligen får en etikett stämplad Made in China. Vilka får betala priset för de billiga kläderna som vi i Sverige konsumerar? Hur påverkar den industrin vår planet? Bomullskartan är så genial och väckte så många tankar hos mig. Den fick mig att skämmas över mitt köpbeetende, fundera över de underbetalda kinesiska arbetarna och slutligen bli ledsen över hur vi behandlar Moder Jord.

Sunflower Seeds är ett av hans kändaste verk. En installation bestående av solrosfrön. När man närmar sig verket blir det tydligt att fröna är oätliga, de är nämligen handgjorda av invånare i Jingdezhen. Staden är känd för sin långa tradition att producera porslin. Det har tagit 2,5 år för 1600 personer att tillverka de här miljontals solrosfrön som väger flera ton. Varje solrosfrö har målats individuellt.

Hans verk berörde mig på många olika plan: känslomässigt, politiskt och moraliskt. Jag kan inte annat än beundra denne modige konstnär som vågar ifrågasätta orättvisorna i ett land som just nu är ett av de mäktigaste. Men även hans kritik mot oss i väst. Ai Weiweis verk kräver tid att bygga upp. Ett plus för Magasin 3 att de vågar engagera honom. Inte nog med att det är tidskrävande det är nog många som hade velat se honom tystas ned. Tyvärr inte bara den kinesiska regimen.

Inga kommentarer: