tisdag 13 mars 2012

Apflickorna


För ett tag sedan kom förra årets bästa film (ja jag har sett Play och älskade den) Apflickorna in till biblioteket. Om du tillhör de tyvärr många som inte såg den på bio så passa på nu. Dvd:er har ju den fördelen att man inte behöver gå på bio klockan 16.00 på vardagar (en visningstid som ansågs rimlig för Apflickorna).

Apflickorna är en western/kärlekshistoria av Lisa Aschan om maktspel och styrka, om våld och ridning.

Huvudhistorien handlar om Emma (Mathilda Paradeiser) som kommer in som ny i en voltigegrupp där Cassandra (Linda Molin) regerar. Voltige är en gren inom ridsporten som innebär att ryttaren gör avancerade gymnastikkonster på hästryggen samtidigt som hen galopperar. Det handlar alltså om extrem kontroll över den egna kroppen, hästen och naturligtvis rädslor. Och kontroll liksom dominans är också filmens nyckelord, även utsträckt till de sociala relationerna. I fokus står maktkampen, vänskapen och kärleken mellan Emma och Cassandra.

I en parallellhistoria möter vi Emmas lillasyster Sara (Isabella Lindquist), som manövrerar mellan barndom och tonår. Hon får av simhallspersonalen veta att det inte är passande att hon badar i bara underdelen eftersom det kan finnas dumma vuxna. Paradoxalt nog är det alltså den välmenande vuxna kvinnan som vill skydda barnet som gör henne medveten om det farliga i att växa upp i en värld där kroppen inte självklart är ens egen och därigenom får henne att köpa en sexig trekantsbikini.

Men allt är inte svart. Det häftigaste med Apflickorna är sättet den skildrar tonårstjejer. Inte ens när Emma går iväg med en betydligt äldre polis blir jag rädd för hennes skull. Snarare rädd för henne. Och det är verkligen en bedrift att skildra tonårstjejer på det viset.

Jag kommer på mig själv med att bli väldigt glad över att sådana här filmer överhuvudtaget görs.

Inga kommentarer: