måndag 21 maj 2012

E-böcker, e-böcker, e-böcker!

Få har nog missat att det har pratats väldigt mycket om e-böcker den senaste tiden och här på Lidingö ligger utlåningen av e-böcker bland de högsta i landet. Hur ska biblioteken kunna få överblick över kostnaderna? Vilken modell är bäst för att distribuera e-böckerna på? Ska biblioteken låna ut e-böcker över huvud taget? Frågetecknen är många, men just nu tänkte jag fokusera på varför e-böcker är så bra.

Många bokälskare fnyser nog åt tanken på att sluta köpa vanliga inbundna böcker, en e-bok går ju knappast att ställa i bokhyllan. Kommer folk nu att börja kasta ut sina överflödiga gamla Ikea-Billy på gatan likt snustorra julgranar? Om jag ska vara helt ärlig så tror jag att chansen för det är i princip noll. Som med det mesta så utesluter inte det enda det andra. Det går att köpa tryckta böcker och läsa e-böcker på samma gång, tro mig.


Men om vi nu ska se till fördelarna med e-böcker versus tryckta böcker så är de många. De absolut största är smidighet och tillgänglighet. Dels tar en e-bok ingen plats utöver den lösning som du använder för att läsa den på, du kan lagra nästan hur många böcker som helst på samma ställe utan att de tar mer plats. Tänk bara: aldrig mera nackspärr efter att ha släpat omkring med 10 tjocka romaner på badsemestern. Dessutom tar böckerna inte upp någon plats när de är färdiglästa heller. Vem skulle inte må bättre av att slippa alla sönderbläddrade och fuktskadade gamla pocketböcker (som aldrig kommer att läsas om) jag tror att de flesta har i sina bokhyllor?

Sist men inte minst: tillgängligheten. Tänk följande scenario: Du ligger vaken en sen kväll och bara känner att det som absolut skulle kunna få dig att somna är den senaste Ranelid-romanen. Men biblioteket är stängt och även om det var öppet skulle du knappast orka pallra dig dit mitt i natten. Lösningen? Du surfar istället in på bibliotekets hemsida och laddar ner e-boken på några få minuter. Biblioteksböcker dygnet runt, allt du behöver är ditt lånekort.

Finns det då några nackdelar med e-böcker? Än så länge så har jag bara kommit på en, och de är att det faktiskt är helt omöjligt att läsa e-böcker när man ligger i badet. Teoretiskt så är det såklart möjligt, men risken för att tappa läsplattan i plurret är väldigt överhängande.

Läs allt om hur du gör för att ladda ner e-böcker via bibliotekets hemsida

2 kommentarer:

PHo sa...

Ett problem är att det är i princip en förlagskartell som äger ELib (som biblioteken använder för utlåning av eböcker) och de tar allt för mycket betalt för varje utlåning. (20 kr !)

Det är skamligt, ladda hem böcker som inte längre har någon copyright istället. Det finns många hemsidor som har samlat dem och det är lagligt och gratis att ladda hem dessa. (Tyvärr är det inte så många svenska klassiker som blivit elektroniska ännu)

Läs och lär er även om läget med biblioteken och ELib och dess ägare, så ni kan informera era bokälskande vänner. Jag tror det går göra någonting åt situationen.

Amelie sa...

Självklart så är vi på Sveriges bibliotek fullt medvetna om de förhandlingar som pågår mellan Elib/förlagen och biblioteken samt andra aktörer. Det är också en dialog som vi hela tiden för med våra besökare. Oroa dig inte, vi har full koll på läget :)

Eftersom e-böckernas pontential är så stor har jag valt att fokusera på det positiva i det här blogginlägget och inte på den pågående debatten, vilket jag också påpekar. Den är viktig att lyfta fram, men som det ser ut nu så tror jag inte att någon bokälskare missat den.