torsdag 26 juli 2012

Allmänt hyllande av New York

New York är som alla redan vet världens bästa stad (även om man av den här bloggen kan luras att tro att Berlin vinner epitetet). Anledningarna är många men kan sammanfattas med bredden. Typ allt finns, både den äckligaste maten (alltså våfflor med friterad kyckling och lönnsirap – varför?) och den godaste (veganparadis). Man kan under en slumpmässigt vald vecka titta på trista hipsters i Brooklyn, sjunga karaoke med hårdrockare, hänga i en park där någon drar runt utklädd till gorilla utan att ingen i omgivningen vet varför eller ens bryr sig särskilt mycket, kolla på en improvisationsmusikal och i verkligheten se barn som duschar i en trasig brandpost (ungefär definitionen av amerikansk tv-serie för mig). Till exempel. Man kan också förundras över livsfarliga cyklister som cyklar mot rött, mot trafiken och mot överlevnadsodds.

Men framförallt kan man bli helt lycklig över hur alla pratar med en, visar en vägen, frågar om allt möjligt och bara ser varann. Ni vet Singles, grunge-90-talsfilmen där Bridget Fondas karaktär skär ner sina pojkvänskrav till någon som säger Bless you när hon nyser? Jag fattade ju inte det när jag såg (och stilinspirerades av) den på 90-talet men nu inser jag hur sjukt oartig man måste vara för att inte muntligt välsigna någon man känner. Matt Dillon var verkligen inget vidare Boyfriend material.

Hur som helst, New York är ju förutom fantastiskt också helt absurt stort så man behöver någon som guidar en. Men alla som liksom jag gärna låtsas infödda direkt vet att det tar emot att plocka upp en guidebok när man försöker verka cool och hemma. Därför har jag det ultimata tipset: New Yorkboken av Martin Gelin och Eva Wisten. Den har lite allt möjligt och det allra bästa är att den är i pocketformat. Den är alltså inte alls lika tung som de andra guideböckerna (varför är de så tunga?) men framförallt kan man om man döljer framsidan låtsas att man bara är lite uttråkad och läser i en himla spännande roman under tiden. Tillsammans med en karta i mobilen är man perfekt rustad för att passera som New Yorkbo.

För övrigt skriver samme Martin Gelin i dagens DN om mindre trevliga sidor av USA. Länk här.

PS Jag ville egentligen illustrera detta med en bild av Matt Dillon i Singles men upphovsrätten kom i vägen. Så det blir en bild från 5 pointz i Queens istället.

Inga kommentarer: