onsdag 19 september 2012

Femtio nyanser av blä

Vissa böcker känner jag att jag borde läsa, fast jag egentligen inte vill. Kanske har det något med bibliotekariekallet att göra, att det i princip är omöjligt att inte läsa vissa väldigt omskrivna böcker. Det var i alla fall så jag bestämde mig för att läsa den mycket hypade erotiska romanen Fifty shades of Grey (sv. Femtio nyanser av honom). Redan innan var jag väldigt tveksam, även om boken lästs av kanske miljontals människor världen över, så hade jag en stark känsla av att den skulle vara dålig. Jag försökte peppa mig själv med att böcker kan vara underhållande även om de inte är vad man själv skulle beskriva som bra, och att en bok inte måste vara dålig för att det är erotisk litteratur.


Det var alltså med tämligen ambivalent inställning som jag började läsa, och tyvärr tog det inte lång tid innan jag fick mina absolut värsta farhågor besvarade. Fifty shades of Grey är utan tvekan den värsta smörja jag har läst på åratal, kanske till och med någonsin! Jag vet att det är meningen att man som bibliotekarie inte borde dissa böcker alltför hårt, men som jag ser det gör jag en tjänst för att värna om litteraturens heder med att starkt avråda från att läsa denna bok.

Vad handlar boken om? Den 21-åriga oskulden Ana träffar och blir förförd av den megasnygge, megarika, megaunga och megareserverade företagsmagnaten Christian Grey. Grey är engagerad inom BDSM (för den oinvigde, läs Wikipediaarikeln här) och vill inleda ett BDSM-förhållande, medan Ana är ute efter ett traditionellt kärleksförhållande. Det är ungefär vad hela boken går ut på, och det skulle säkert kunna bli intressant, om det inte vore för att det egentligen aldrig blir några direkta motsättningar som driver handlingen framåt. Ana går med på att prova på lite, t.ex. genom att bli smiskad, medan Grey går med på att prova på romantik, och utöver det så är boken proppad med en massa sexscener som i längden blir förutsägbara och långtråkiga.

Som erotisk litteratur lämnar Fifty shades of Grey mycket övrigt att önska. Jag skulle snarare hävda att det inte ens är erotisk litteratur, utan något som snarare hamnar i kategorin romantik/tantsnusk. Som jag ser det är poängen med erotisk litteratur att vara spännande, tankeväckande och ligga på gränsen till det förbjudna, att stimulera läsarens fantasi. Jag tror att det är det som provocerar mig mest, det faktum att jag kan bli så uttråkad av något som ska föreställa erotik. För er som är intresserade av att läsa lite riktig erotik så kan jag rekomendera Anaïs Nin eller Pauline Reagés klassiker Berättelsen om O. Du hittar all vår erotiska litteratur bäst genom bibliotekskatalogen.

Utöver problemen ovan så finns det andra aspekter av boken som gör mig illa till mods. Den har blivit anklagad för att vara sexistisk, men som jag förstår det så har de anklagelserna riktat sig främst mot (de ganska magra) BDSM-inslagen. Om man har minsta insikt i vad BDSM går ut på så känns det resonemanget väldigt konstigt, speciellt som man då helt överser allt annat som är fel med boken. Sett ur ett genusperspektiv så är allting så stereotypt att det är omöjligt att veta var man ska börja. Vi har en våpig lite lillgammal tjej som är sådär lagom gulligt familjeorienterad och en kall maktlysten man vars alla problem skylls på en taskig barndom som han inte vill prata om, men som tjejen vill analysera, ta hand om och rädda. Låter det bekant?

Om du mot all förmodan ändå vill läsa boken så går den att reservera genom bibliotekskatalogen, både på engelska och på svenska.

2 kommentarer:

Ylva sa...

Usch, det låter riktigt dåligt! Jag har fått erbjudandet att låna den av en vän som håller på med den nu, men mest tycker det är jobbigt för att hon känner igen sig från ett dåligt förhållande. Jag kanske inte ska läsa den, men som du säger, ibland måste man som bibliotekarie läsa böcker för att se vad de handlar om.

Amelie sa...

I såna här fall kan det ju som sagt vara väldigt svårt att undvika att läsa omskrivna böcker. Samtidigt så kan det ju vara lite skönt att ha väldigt låga förväntningar på en bok, då kanske man läser på ett annat sätt, utan att behöva känna sig besviken.