onsdag 31 oktober 2012

Karolina Ramqvist - Alltings början


Jag läser Karolina Ramqvists senaste roman Alltings början och kommer på mig själv med att återkommande titta tillbaka på framsidesbilden, föreställande författaren ca 1991. Boken påminner ibland så mycket om Åsa Mobergs Kärleken i Julia Anderssons liv att jag måste påminna mig om att huvudpersonen heter Saga och inte Julia. Ung vacker kvinna möter äldre man som hon inte borde vilja ha men ändå åtrår så att allt annat bleknar.

Fast ändå inte. Saga är mer som Julia Andersson skulle kunna vara om hon inte hängt upp hela sin existens kring de två männen. Och om hon dessutom haft en underbar bästa vän som Sagas Pauline. Saga ska ut och ta för sig, säger Sagas feministmamma. Det här är min slampsommar, säger Saga.

Och Saga är en mycket instrumentellt orienterad person. Visst är hon kär i Victor, men han är också en biljett in i en värld hon föresatt sig att erövra. Genom honom och ett förfalskat studentleg (hon är bara 15 när boken börjar) får hon tillträde till alla de roliga festerna, gratisdrinkar och allt annat som inte hade varit möjligt annars. En strategi liknande den hos Karin, i Ramqvists förra roman Flickvännen.

Men så har vi det där hotet. Kvinnohatet. Det som är lätt att missa, eftersom Saga inte vill ta in det. Hon nämner breven hon får, men försöker undvika att prata om dem. Och det är lättare att ha sex med kompisen Anders än att bråka om att hon inte vill. Sexet är hela tiden trippeltydigt – Sagas lust korsas med sex som strategi korsas med sex som hot. Saga säger hellre mot sin vilja ja, för vem vill bli våldtagen?

Boken är fullproppad med feministiska referenser. För den som letar vidare feministisk läsning är episoden då Saga får en hel kasse namngivna feministklassiker av mammans kompis guld. Marilyn Frenchs Kvinnorummet, Det förkrympta kvinnoidealet av Barbro Backberger och såklart Valerie Solanas SCUM manifesto är några exempel. Följ i Sagas spår, läs!

Inga kommentarer: