tisdag 6 november 2012

När bokstäver blir siffror

De som är någorlunda vana biblioteksbesökare har säkert inte missat att bibliotek använder ett speciellt system för att bestämma vart alla böcker ska stå. På just våra bokryggar hittar du små bokstavskombinationer som t ex Qdfja (Hundar), Oer (Rättsfall) och en av de vanligaste Hc (Skönlitteratur på svenska). De kommer allihopa från ett klassifikationssystem som heter Klassifikationssystem för svenska bibliotek, eller lite mer lätthanterligt SAB-systemet. Systemet uppfanns 1921 speciellt anpassat till svenska förhållanden, och det används bara på bibliotek i Sverige, i första hand av folkbibliotek.

90 år senare känns det inte längre lika aktuellt att använda ett system som bara finns i Sverige när allt fler böcker rör sig mellan olika länder. Dessutom så börjar vår gamla trotjänare bli lite förlegad, ett bra exempel är avdelningen S (Militärväsen) som säkert var högaktuell 1921 men som inte längre har en lika framträdande roll i samhället.

I Sverige är det Kungliga biblioteket (KB) som är ansvarig samordnare för alla bibliotek. 2008 beslutade man att byta klassifikationssystem från SAB till det amerikanska klassifikationssystemet Dewey decimalklassifikation (förkortas DDK eller rentav bara Dewey). Dewey-systemet är världens största och används av ca 200 000 bibliotek i 138 länder, och att vi följer samma system i Sverige förenklar för biblioteken på flera sätt. Såhär skriver till exempel Wikipedia:
De främsta motiven att byta för forskningsbiblioteken är rationalisering - man kan för en stor del av litteraturen använda klassificeringar som redan gjorts vid utländska bibliotek, medan det för folkbiblioteken främst kom att handla om vikten av att ha samma klassifikationssystem i hela landet. För bägge parter sker en besparing när man slipper underhålla ett eget nationellt klassifikationssystem.
Precis före sommaren så började en projektgrupp på Lidingö stadsbibliotek att börja utreda hur vi kan byta klassifikationssystem från SAB till Dewey, och nu under hösten så har vi kommit en bit framåt i planerna. I november reser vi i projektgruppen iväg på studiebesök för att undersöka hur man jobbar med och planerar för Dewey-systemet på andra bibliotek.

Amerikansk bibliotekarie med Dewey-klassifikationen för Harry Potter-
böckerna tatuerad på ryggen. (Bildkälla: http://korta.nu/argen)

Vad är då skillnaden mellan systemen? Egentligen så är det ingen jätteskillnad på de olika systemen när det gäller hur de är uppbyggda. På många sätt är Dewey-systemet lättare att överblicka, till exempel så har det färre huvudkategorier, bara 10 till skillnad från SAB som har 25. Den mest märkbara skillnaden är att SAB använder sig av bokstavskombinationer, medan Dewey utgörs av siffror. Lite förenklat kan man säga att du i framtiden hittar böcker om hundar under 636.7 istället för Qdfja och rättsfall under 348.04 istället för Oer. Men var inte orolig, vi på biblioteket kommer att göra allt vi kan för att det ska vara så enkelt som möjligt för er som besöker biblioteket att hitta bland våra böcker.

På Wikipedia kan du läsa mer om SAB-systemet och Dewey-systemet.
Svensk biblioteksförening har skrivit en rapport om varför vi behöver byta klassifikationssystem. Den finns att ladda ner här.

Inga kommentarer: