fredag 14 december 2012

Askungen i SF-format

 
 
Alltså, en Askungen i framtiden. Som cyborg. Som är mekaniker. Vad kan man inte gilla med det?! Jag gillar i alla fall Marissa Meyers debutroman Cinder, som tar askungesagan till en helt ny dimension. Klassiska element från sagan finns med, men är förändrade eller skruvade för att passa denna framtidssaga.

Cinder är cyborg, alltså människa med elemnet av robotdelar i kroppen, och är således en andra rangens invånare i Jordens Östra Samvälde. Hon bor tillsammans med en elak styvmor och två styvsystrar, där den ena avskyr Cinder. Hennes styvfar som adopterat henne är död i den förhatliga pesten som drar över världen och drabbar människorna på Jorden, utan att kunna botas. Cyborgs får ställa upp som försöksobjekt för att hitta ett botemedel.

Cinder får så klart fixa hemma, men i den här boken så är det svävaren hon får putsa och handskärmar som hon ska laga. Hon är nämligen Nya Beijings bästa mekaniker. Allt hon tjänar lägger så klart elaka styvmodern vantarna på. Och jag gillar att hon inte är en vän, menlös askunge, utan en tuff cyborg med oljefläckar i pannan.

En dag kommer självaste prins Kai från kejsarfamiljen som styr Samväldet till Cinders marknadsstånd för att få hjälp att laga sin andorid. En ny saga i Cinders liv tar sin början - en inte helt igenom trevlig sådan - men ack, så spännande! Det är dags för den årliga balen, som styvmodern och systrarna förbereder sig för med vackra och dyra klänningar som sys upp. Cinder ska kanske få gå, säger styvmodern, men klänning får hon ordna själv. Men Cinder vet att styvmodern ljuger, en av fördelarna med att vara cyborg är att hon får varningar när någon inte talar sanning.

Hur det blir med balen och prinsen tänker jag inte berätta. Men innan det blir tal om bal så händer en hel massa andra saker i Cinders liv - spännande och bladvändarvänliga händelser. Lunarernas drottning - den onda och sköna Levana - kommer till jorden och vill sluta fred. Men till vilket pris?

Det här är första delen av fyra i Månkrönikan och nästa del som heter Scarlett ska komma 2013. Och det slutar rätt spännande, så man vill verkligen fortsätta läsa! Här kan du följa nedräkningen till kommande delar och kolla in de tre andra böckerna i serien.

Inga kommentarer: