tisdag 4 december 2012

Filmtips i vintermörkret

Det finns väl inte många saker som är mysigare vintertid än att krypa ner under filten med en riktigt bra film?  Här kommer några filmtips för kalla vinterdagar! Alla filmer har haft premiär det senaste året.

The descendants
Oscarsvinnande film om Matt King som försöker hålla ihop familjelivet med sina två döttrar efter att hans fru hamnat i koma efter en svår båtolycka. Största problemet är den äldsta dottern Alexandra, som tonårsrevolterar, tar droger i skolan och hänger med till synes hopplösa killar. Läget blir inte direkt bättre när det kommer fram att Matts nu medvetslösa fru varit otrogen under en längre tid.
Det här är en trevlig och finurlig dramakomedi om livets svårigheter som dessutom har Hawaii som otroligt vacker bakgrund, plus i kanten för det.

Finns filmen inne på biblioteket?
Se trailer här!

Jane Eyre
"Ånej, inte ännu en filmatisering av Jane Eyre!" kanske en del av er tänker nu. Men johodå, säger jag, det kan aldrig bli för många (eller jo, det kan det säkert, men inte än så länge)! Som Linnea skrev i inlägget om Wuthering Heights så är den nya generationens kostymfilmer lite lagom mysigt murriga och skitiga istället för den polerade yta som vi är vana vid. Det är säkert en smaksak om man gillar det eller inte, men jag älskar det!
Den storslagna berättelsen om Jane Eyre och Rochester känns mer verklig när miljön är mer realistisk och mindre tillpiffad. Samma kärlekshistoria men med ny feeling. I rollerna ser vi dessutom helt fantastiska skådespelare, som bland andra Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell och Judi Dench.

Finns filmen inne på biblioteket?
Se trailer här!

My week with Marilyn
Här får vi följa den unga brittiske filmstudenten Colin Clarks (som titeln avslöjar) veckolånga möte med  Marilyn Monroe. Filmen utspelar sig under inspelningen av Laurence Oliviers film Prinsen och balettflickan (1957) och porträtterar bland annat de svåra samarbetsproblem som fanns mellan regissören och ikonen Marilyn Monroe. När Colin hamnar i Marilyns privata sfär får vi som tittare också bekanta oss med hennes svåra sidor med drogberoende, psykisk sjukdom och relationsproblem.
Det här är ett väldigt gripande porträtt av Marilyn Monroes mörkare sidor, och hon spelas dessutom helt briljant av Michelle Williams, som Oscarsbelönades för sin insats. Filmen är verklighetsbaserad, och Colin Clark har själv skrivit boken som filmen baserats på.

Finns filmen inne på biblioteket?
Se trailer här!

2 kommentarer:

Ylva sa...

Jag tog med mig svärmor på The Descendants så att vi kunde beundra Clooney. Tyckte den var bra men inte så komisk som jag förväntat mig.

Amelie sa...

Det är sant, jag kände också så. Hade inte förväntat mig att den skulle vara så dyster som den var ibland. Lite konstig genreblandning i The Descendants.