tisdag 15 januari 2013

A Royal Affair

I torsdags blev det klart vilka filmer som nominerats vid årets Oscarsgala (som faktiskt är den 85:e i ordningen), och jag blev väldigt glad över att se så pass många nordiska filmer representerade. I kategorin för dokumentärfilmer hittar vi svenska Searching for Sugar Man som regisserats av Malik Bendjelloul och som redan tagit hem två priser vid den prestigefyllda Sundance-festivalen. I kategorin för bästa utländska film (eg. film som till största delen producerats utanför USA) finns ytterligare två nordiska kandidater, nämligen norska Kon-Tiki (biopremiär 22 mars) och danska A Royal Affair


A Royal Affair kretsar kring det danska kungahuset under det sena 1760-talet och tidiga 1770-talet. Vi får följa den engelska prinsessan Caroline Mathilde som vid 15 års ålder blir drottning över Danmark. Livet vid det danska blir dessvärre inte lätt. Kung Christian VII har allvarliga psykiska problem och super och lever rövare på Köpenhamns gator och bordeller. Samtidigt är hovet väldigt strikt och landet styrs till stor del av en reformovänlig konselj med rötter inom kyrkan, något som hämmar den frisinnade unga drottningen och avskiljer henne från resten av hovet.

Livet vid det danska hovet kullkastas däremot när den dansktyske och upplysningsvänlige Johann Struensee utses till kungens nya livmedikus. Ingen går säker för förändring, vare sig Caroline Mathilde eller ens hovet. 

Filmen är alldeles fantastisk, speciellt skådespelarinsatserna är i toppklass. Svenska Alicia Vikander är fenomenal som Caroline Mathilde och även Mads Mikkelsen som Struensee gör en väldigt bra insats. Som kostymfilmsälskare så tycker jag att det gör alldeles för få filmer om nordisk historia, och nu håller jag tummarna på att A Royal Affair kan skapa någon slags nordisk filmtrend så att vi får se film om svensk historia också. 

A Royal Affair är under inköp på biblioteket, du kan inte låna den än men däremot ställa dig i kö. 

Inga kommentarer: