onsdag 9 januari 2013

Normkritik och tidskrifter

En av de mest delade länkarna på sociala medier i måndags gick till en artikel vid namn No more babies av frilansskribenten Tomas Hemstad, som tidigare bland annat skrivit boken Bögjävlar.

I artikeln diskuterar Hemstad hur kärnfamiljsnormen innebär att barn blir en obligatorisk ingrediens i vad som anses vara ett meningsfullt och kollektivt liv. Att leva utan barn blir därmed att anses egoistisk, ytlig och omogen, oavsett hur personen ifråga verkligen förhåller sig till andra människor.

Vidare, menar Hemstad, krymper utrymmet i dagens Stockholm kring de barnlösa/barnfria som inte längre passar in i den ganska trånga normen av vad en vuxen människa är. Som Hemstad skriver ”Kaféer gick från att vara rökiga tillhåll för skolkande elever, arbetslösa och kulturarbetare till att bli fräscht upplysta lattebarer för stressade föräldrar i farten.”

En mycket intressant artikel och den som vill kan också lyssna på det inslag på P1 Morgon imorse där Hemstad utvecklar sina tankar om att familjebegreppet måste vidgas i samtal med Mamas chefredaktör Rebecka Edgren Aldén.

Artikeln publicerades ursprungligen i RFSU:s tidning Ottar, som kom till biblioteket redan för en knapp månad sedan. Detta spelar väl inte så stor roll, tid är en rätt överskattad aspekt. Viktigare är att hela numret innehåller fler intressanta artiklar på temat familj och de allra flesta finns inte tillgängliga på hemsidan.

Däremot finns de på biblioteket. Låna en fåtölj och läs hela senaste numret av Ottar här. Vill du kan du också låna hem tidigare nummer - Ottar sparas i tre år.

I katalogen kan du se vilka tidskrifter biblioteket prenumererar på. (PS: Vi har även Mama).

Inga kommentarer: