onsdag 27 februari 2013

En guide till livets guldkant

Ingen har väl missat att Sverige och Searching for Sugar Man äntligen kammade hem pris för bästa dokumentär när Oscarsgalan gick av stapeln i söndags natt? En annan väldigt välförtjänt vinnare på galan var Jennifer Lawrence, som tog hem priset för bästa kvinnliga huvudroll för David O. Russels film Silver Linings Playbook (sv. Du gör mig galen!).

Det här var andra gången som Jennifer var Oscarsnominerad och hon har redan medverkat i flera storfilmer, som Winter's Bone, X-men: First Class och inte minst i filmatiseringen av Hungerspelen där hon spelar huvudrollen Katniss. Till råga på allt är hon bara 22 år gammal, så vi kan nog vänta oss att se mycket filmmagi signerad Jennifer Lawrence i framtiden.

Tiffany (Jennifer Lawrence) och Pat (Bradley Cooper). 
Silver Linings Playbook handlar om Pat (Bradley Cooper). Pat är i 30-årsåldern och har precis blivit släppt från psyket, där han varit inlagd efter att ha ertappat sin fru med att vara otrogen och fått ett minst sagt våldsam reaktion på den händelsen. Under sjukhusvistelsen har han blivit diagnostiserad med bipolär sjukdom och för att hantera det har han uppfunnit ett system som han kallar för Silver Linings Playbook, vilket ungefär betyder "spelbok för att få guldkant på livet".

Pat har tänkt att använda sitt nya livssystem för att vinna tillbaka sin fru, men när han lär känna den deprimerade unga änkan Tiffany (Jennifer Lawrence) dröjer det inte länge innan han blir tvingad att se saker på ett annat sätt.

Filmen är en slags dramakomedi som använder både allvar och humor för att belysa det stigma som personer med psykisk sjukdom utsätts för. Både Pat och Tiffany blir annorlunda behandlade av familj och vänner på grund av sina psykiska sjukdomar. Det är verkligen något som är värt att reflektera över i ett samhälle där det är okej att prata öppet om alla sina fysiska åkommor men samtidigt som man pekas ut som ett galet psyko om man istället har psykiska problem.

Filmen visas på bio just nu och jag rekommenderar verkligen att gå och se den!

Se en intervju med Jennifer Lawrence direkt efter Oscarsvinsten:

4 kommentarer:

Petra sa...

Filmen bygger på boken med samma namn från 2008 av Matthew Quick - så läs den!

Och varför måste alltid svenska titlar bli så töntiga?! Det låter som en b-ig komedi, när det faktiskt är en dramatisk historia.

Ylva sa...

Jag har haft diagnosen bipolär och tycker att de spelar helt fantastiskt!

Ylva sa...

Jag har haft diagnosen bipolär och tycker att de spelar helt fantastiskt!

Amelie sa...

Ylva: Vad roligt att du tycker det! Jag har hört andra som också känner igen sig väldigt. Jag vet också att regissören David O. Russell är väldigt engagerad i att lyfta fram verkligheten med psykiska sjukdomar och i synnerhet bipolär sjukdom eftersom hans son är bipolär.