tisdag 23 april 2013

Google och världshjärnan

2002 började Google med ett enormt världsomspännande digitaliseringsprojekt som var menat att användas för att digitalisera hela världens böcker. Projektet kom att resultera i Google Böcker, men vägen dit har inte varit helt rak. En första tanke kanske är att det är bra att alla kan få tillgång till världens litteraturarv, men ganska snart dyker en hel del frågetecken upp. Är det till exempel bra att denna digitalisering sköts av ett vinstdrivande företag? Jag vet inte hur många globala jätteföretag som vill göra en sån här satsning bara för mänsklighetens väl, men jag ställer mig frågande till att de är speciellt många. Vinstintresset går dessutom stick i stäv med böckernas upphovsrättshavares rättigheter till sina egna verk, något som Google inte gärna verkar vilja fokusera så mycket på.

En annan väldigt viktig aspekt är läsarens integritet. När du lånar en bok på biblioteket kan du vara säker på att ingen obehörig kan registrera vad du läser och när. Så fort du lämnar tillbaka boken stryks ditt lån från systemet och kan inte hämtas i efterhand. Om du däremot läser en bok som digitaliserats av Google så använder företaget all information som möjligen kan samlas om dig. Den informationen har Google sedan rätt att använda och sälja vidare, och det är just det som är en viktig del i deras affärsidé. Att använda information som handelsvara.


Om detta och mycket mer handlar dokumentären Google och det litterära världsarvet, som sändes i Svt2 den 12 april. Jag själv som inte är så lagd åt vare sig konspirationsteorier eller teknikrädsla fick en klump i magen av se den här dokumentären. Är det verkligen så att Google vill samla all information genom internet och använda den för att kontrollera hela världens informationsflöde i en slags "världshjärna"? Vilka faror finns kring att släppa på sekretess och integritet på nätet? Kan Googles informationsinsamling till slut bli ett hot mot yttrandefriheten?

Du kan se dokumentären Google och det litterära världsarvet i Svtplay t o m den 12 maj.

Vill du lära dig mer om Google? På Wikipedia kan du läsa mer om Google Böcker, och på biblioteket hittar du också boken Google-koden av Andreas Ekström. Du kan låna den som tryckt bok eller som e-bok.

Inga kommentarer: