fredag 26 april 2013

Mera digitalisering - Europeana

Apropå digitalisering av kulturarv som Amelie skrev om i senaste inlägget så kan jag tipsa om projektet Europeana, som drivs av en stiftelse på uppdrag av EU. Europeana samarbetar med en mängd museer, gallerier, bibliotek och andra kulturinstitutioner i Europa som öppnar dörrarna till sina samlingar och arkiv så att du kan ta del av dem via webben! De gör också virtuella utställningar som man kan ta del av HÄR. Europeanaprojektet jobbar verkligen hårt med att finnas överallt på webben, förutom deras alldeles vanliga hemsida så kan man följa deras blogg, facebook, twitter och pinterest genom att klicka sig vidare från deras förstasida som finns HÄR.


                                                   Printscreen från Europeanas Pinterest.

Allt det här fick jag nys om eftersom jag i egenskap av alumni från Centrum från Modevetenskap vid Stockholms Universitet för några veckor sen var med på en workshop som Europeana arrangerade tillsammans med Wikipedia Sverige och Nordiska museet, för att skapa fler artiklar om mode på Wikipedia. För artiklarna på Wikipedia skrivs och rättas ju som bekant av ett ganska stort gäng volontärer. De är dock för det mesta lite mer intresserade av hur t.ex. operativsystemet Linux fungerar än vad som egentligen är skillnaden mellan en jackett och en bonjour, och därför finns det en hel del faktamässiga luckor i Wikipedia. På workshopen fick vi akademiska humanister (som för det mesta bara skriver uppsatser) lära oss att skriva och redigera på Wikipedia. Jag kan verkligen rekomendera att prova på att göra det, särskilt om du har någon specialkunskap som det inte finns så mycket skrivet om! Behöver du källor och referenser finns ju alltid vi här på biblioteket till hands för att hjälpa dig till rätt hylla!

Ps. Råkar du dessutom vara lite extra intresserad av just mode och modehistoria så kan du läsa mer om det HÄR, eller så finns ju hyllan med böcker om mode på andra våningen här på biblioteket! Där finns allt från den extremt kunniga 1:e intendenten vid Livrustkammaren Lena Rangströms böcker om kunglig dräkt, till stilguider för den moderne gentlemannen.

Inga kommentarer: