tisdag 7 maj 2013

Ström åt folket!

Numera är större delen av musiken som vi hör på radio och i tv gjord på elektronisk väg. Artister som Robyn, The Knife och Swedish House Mafia gör alla sin musik elektroniskt, något som knappast är värt att höja på ögonbrynen över. Det har däremot sett annorlunda ut i historien. Många förknippar säkert elektronisk musik med 80-talssynthar och svart snedlugg, men den elektroniska musiken har en betydligt längre historia än så. 


I dokumentären Ström åt folket får vi följa med i en elektronisk kavalkad genom den elektroniska musikens svenska historia. Vi tar avstamp redan i 1950-talet då tonsättaren Rune Lindblad kom på att t ex olika stadsljud också kan vara musik, och följer sedan den svenska elektroniska musikens utveckling via de där 80-talssyntharna, 90-talets svenska världsmusikunder och fram till dagens artister. 

Bakom filmen ligger gänget bakom radioprogrammet Ström i P3. Förutom att vara en alldeles utomordentligt intressant dokumentär så är filmen också något av ett konstmusikverk i sig. Filmen är nämligen klippt i samma hastighet som musiken - 125 bpm - och använder också samplingar på ett sätt som gör att det är svårt att sitta still i tv-soffan. 

Inga kommentarer: