fredag 7 juni 2013

Dagboksgömmor

I förra veckan var det min tur att sätta upp böcker i magasinet, och jag hade en ganska ordentlig vagn eftersom ingen kunnat köra ner böcker medan vår hiss blev lagad. I magasinet har vi ju böcker som inte lånas ut så ofta eller av någon annan anledning inte behöver stå framme upp i biblioteket, men som vi inte heller vill slänga. Eftersom det är böcker från alla avdelningar är det ganska kul att stöka runt där nere, man hittar oväntade saker som man kanske inte sett förut och som vid en första anblick kan se rätt intetsägande ut. 
En sak som jag hittade massor av var gamla dagböcker eller memoarer. De är dagböcker som tillhört personer som kanske en gång varit kända, som Axel von Fersens eller drottningen Hedvig Elisabeth Charlottas dagböcker som kommer i flera band, eller som ingen någonsin känt till mer än den närmsta familjen, som de karolinska soldaternas dagböcker som finns samlade i en annan flerbandsvolym. Årstafruns dagböcker om vardagslivet på Årsta gård under andra halvan av 1700-talet finns där, liksom sovjetiska sändebudets Alexandra Kollontajs dagböcker från 30-talet. 
 
Förutom den uppenbara tjusningen i att läsa någon annans dagbok så tycker jag att dagböcker låter en förstå en tidsålder på ett sätt som historieböcker kanske sällan gör. Det blir lite som en arm som sträcks framåt ur historien och liksom grabbar tag i en, och man får nästan lära känna en person som verkligen fanns, alldeles på riktigt, för flera hundra år sen! Kanske borde man själv slå till på en bok med tidsbeständigt papper och beskriva sin egen vardag? Jag hörde en gång talas om att Nordiska Museet då och då samlar in dagböcker och sparar för framtida generationer.
 
 
En annan av mina favoriter är Charles Ogier, en fransman som följde med den franska ambassadören till drottning Kristinas Sverige på 1600-talet. Man kan säga att hans upplevelse av Sverige mest tycks handla om fulla svenskar, kyla och vindlade och svårframkomliga vägar genom ett mörkt land täckt av skog.   
 
Om du vill ha en bok från magasinet är det bara att säga till oss i informationen, så hämtar vi den på en gång. Om du blir sugen på det här med att läsa dagböcker, men inte omedelbart orkar pallra dig hit till biblioteket, har jag ett annat tips också! Samuel Pepys dagbok från 1600-talets London är kanske en av de mest välkända historiska dagböckerna, och används ofta som historiskt källmterial. Bland annat skriver han om den stora branden som drabbade London 1966, och pesten som slog till 1665. Men mest av allt skriver han faktiskt om sin egen vardag, och tillräckligt utlämnande och skandalöst för att boken skulle behöva cencureras när den första gången gavs ut 1825. Numera kan man dock läsa den i sin helhet, och det bästa av allt är att man kan göra det online. På pepysdiary läggs ett nytt dagbokskapitel upp varje dag i bloggform, så att du idag kan få reda på vad Samuel hade för sig 7 juni 1660 till exempel!
Inga kommentarer: