onsdag 26 juni 2013

En räddare ur lässvackor

Maj var min sämsta läsmånad på år och dar. Ja, till och med bibliotekarier har sina svackor! Och då behövs ju åtgärder pronto! För att komma ur en lässvacka brukar jag antingen ta till ungdoms- eller spänningsromaner. Det är det enda som funkar för mig för att komma in i läsningens underbara värld ordentligt igen. Det ska vara snabbt och lätt, gärna spännande. Inte tungt och svårt, för då hamnar jag bara djupare ner i svackan. Exempelvis skulle Proust i det läget ta död på min läslycka för alltid. Den här gången tog jag till Erin Kellys The burning air (Lågor av hat).Kelly har tidigare skrivit Grenar av gift (The poison tree) och The sick rose. Men hennes senaste är alltså The burning air, som precis kommit på svenska. Det här är en thriller om (om man kokar ner det) besatthet och hämnd. Romanen växlar mellan berättarperspektiv och tid. I det ena perspektivet följer vi olika medlemmar ur familjen MacBride. I det andra följer vi Darcy. Tiden växlar från dåtid som är den springande punkten i historien, från en händelse som påverkar utveckligen i boken, och till nutid. Familjen MacBride lever ett bra liv. Föräldrarnna har högstatusyrken och de tre barnen går på den fina privatskolan. De har det alltså rätt förspänt i livet. Darcy, å andra sidan, lever fattigt med sin mor, som man snabbt förstår är psykiskt sjuk. Mamman kämpar för att ge Darcy allt, framförallt en bra utbildning. Det leder till att familjernas vägar korsas och att något händer som sätter igång händelser som får återverkningar långt senare.

I nutid är barnen vuxna och den äldsta dottern Sophie försöker lappa ihop ett vacklande äktenskap samtidigt som hon har en nyfödd bebis och bär på sorgen efter moderns död. Lydia, matriarken i familjen, har gått bort och de ska till sommarhuset i Devon för att fira Bonfire night för första gången utan henne. Felix, den yngste, har för första gången med sig en flickvän som ingen träffat tidigare. Kerry. Och det är något som inte stämmer med Kerry. Hon visar bland annat ett väldigt stort intresse för Edie, Sophies nyfödda dotter. Men Sophie övertalas att lämna Edie ensam med Kerry när de övriga i familjen beger sig iväg för att fira på nöjesfältet. Något hon gör för att inte göra Felix ledsen och för att försöka lappa ihop det som håller på att falla isär. Hon åker tillbaka till huset tidigare än alla andra och hittar ett tomt hus. Ett tomt hus utan Kerry. Och utan Edie. Panik utbryter och hemligheter börjar sippra upp ur sprickorna.

Det är en psykologisk spänningsroman med oväntade vändningar som man verkligen bara slukar. Perfekt för att komma ur lässvackor! Jag gillar också språket i boken, som är flytande men ändå med litterära ambitioner. Dock tappar det lite i de olika berättarperspektiven, som det tyvärr kan göra när det hoppar, men det ska ni inte avskräckas av.

Hur gör ni för att ta er upp ur en lässvacka?

Inga kommentarer: