tisdag 18 juni 2013

Ny blogg om Dewey-systemet på biblioteket

Sedan våren 2012 pågår en förstudie inför ett byte av klassifikationssystem från SAB-systemet till Deweysystemet (DDK) på Lidingö stadsbibliotek. Just nu står vi i startgroparna och en preliminär uppskattning om när vi kan börja med det nya systemet är sommaren/hösten 2014. 

För er som inte har så jättebra koll på det här med klassifikationssystem så märks det av mest på de koder som vi använder för att märka upp våra böcker. På romaner och deckare står t ex texten Hc eller Hce på bokryggen. Koderna är en del av ett ämnesbaserat system som bibliotek använder för att ha ordning på böcker och annat. Koderna hjälper oss med att veta vart någonstans boken hör hemma - dels i biblioteket och dels bland alla olika ämnesområden som det finns böcker skrivna om. Läs mer om det här i ett inlägg från hösten 2012.

Bildkälla: Maggie Appleton http://bit.ly/16DdFQ7

Den största skillnaden med det nya systemet är att det kommer att stå sifferkombinationer på bokryggarna istället för bokstäver (ibland kombinerat med siffror) som vi har i nuläget. Vi kommer också att flytta om en hel del i biblioteket för att det ska bli lättare att hitta. Mer om det kommer senare när vi närmar oss övergången. 

Eftersom vi är bland de första folkbiblioteken i Sverige som börjar med Deweysystemet får vi en hel del frågor, främst från andra bibliotek. Därför har vi kommit fram till att det enklaste sättet för att få fram våra tankar och idéer är att starta en helt ny blogg som bara kommer att handla om övergången till Deweysystemet. Bloggen hittar du här: 

Inga kommentarer: